Rak jelita: profilaktyka nowotworów

Jak zapobiegać rakowi jelita?
* Dieta bogata w błonnik i bezmięsna – czerwone mięso powinniśmy je jeść nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Lepiej, żeby było upieczone niż usmażone – najbezpieczniejsze jest uduszone.
* Stosowanie preparatów wapnia lub spożywanie zawierającego ten pierwiastek nabiału. Wapń pomaga eliminować szkodliwe skutki nadmiernego wydzielania żółci i kwasów żółciowych.
* Ruch, utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
* Poddawanie się przesiewowym badaniom w kierunku wczesnego wykrywania raka – wykonywanie co roku testu na obecność krwi utajonej, a po 50. roku życia przynajmniej raz na 10 lat poddanie się badaniu kolonoskopowemu.
Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Jednak zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Zamknij